Åland

Efter en lång dags resa från Umeå möttes vi av den varmaste gästfrihet hos arrangörerna till Geta poesi och visa. Vi blev inkvarterade hos Anders och Gunilla i Östergeta – men först ville vi hinna med att bevista ett arrangemang. Vi blev skjutsade av Karl-Erik som presenterade sig som fiskare men som sedan visade sig också vara diktare!

I en vacker loge på Dånö fick vi en entimmesversion av Romeo och Juliet av och med Nicklas Lantz. Nicklas och Shakespeares eviga kärleksdrama fick oss att glömma reströttheten!

Ålands skönhet omgav oss. Festivalarrangörer och artister samlades till mat och mingel hos våra värdar. Ett dopp hanns också med innan vi somnade. Somliga vaknade av nattens åska och störtregn, och därmed hade det hotande vädret gjort sitt.

Så var det vår tur. Scenen var en öppen plats mellan några gamla båthus på Isaksö. Festivalen hittar de vackraste platserna till sina arrangemang! Soundcheck och rep drog lite ut på tiden, men lunchen anlände till oss i precis rätt tid. I Geta har man aldrig något bekymmer för mathållning!

Vårt program hade rubriken ”Balkanrytmer och Kalevala för lata”. En modern Kalevala framfördes av Anders Larsson, skådespelare, dramatiker och poet. Mycket underhållande och dråpligt, och på något vis verkade våra framträdanden passa ihop!

Men hur ofta får man en recension i form av en sonett? Direkt efter konserten äntrades scenen av Erik Andersson, professor i svenska vid Åbo Akademi. Vårt och Anders Larssons program sammanfattades således i en alldeles pinfärsk sonett!

Festivalens gästfrihet ville aldrig ta slut. God mat och trevligt umgänge fanns att få hemma hos Kim och Marianne som bor i huset vid den blå ängen och den blå traktorn. Vi sjöng för varandra och med varandra till sent på kvällen. Men någon gång måste man säga adjö och vi packade in oss i bilen för att vila några timmar. För i vargtimmen skulle vi ta färjan mot Åbo.

Vi körde genom skogen mot Långnäs. Plötsligt tog vägen slut och vi var framme vid bilincheckningen. Vi som var vakna fick se hur färjorna gled in som rymdskepp mellan träden.